Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пахисандра

Pachysandra

Пахисандра

Родът Пахисандра обхваща 5 вида, които произхождат от Източна Азия и източните части на Северна Америка. Името на растението пахисандра  произхожда от гръцки език и е съставено от думите: pachys – дебел и aner – мъж, заради удебеленото му стебло.

Пахисандра е ниско почвопокривно, с високи декоративни качества растение. Достига височина до 20 см, а туфата, която развива, достига диаметър около 40 см. За разлика от своя известен родственик чимшира /Buxus/, расте бързо и дава много коренови разклонения, което я прави много лесна и подходяща за вегетативно размножаване.

Цъфти с малки бели цветове в началото на лятото. Листенцата й са приятно светлозелени и лъскави, леко назъбени по краищата и разположени  в розетка около стеблото. Тъй като нараства бързо, пахисандрата формира плътни туфи и прави много интересен почвопокривен зелен килим.

Изключително декоративен ефект и въздействие има, когато е разположена в малък скален кът, близо до течаща вода. Пахисандра много добре се съчетава в композиции c вечнозелени или ниски цъфтящи растения. Подходяща е за озеленяване на каскади или за създаване на плътни зелени ниски масиви на сянка. Това е едно зимоустойчиво растение, което понася външни температури до минус 10 – минус 13 градуса.

Сортове: В практиката е позната и се използва предимно  Pachysandra terminalis – японска пахисандра. Тя е многогодишно вечнозелено почвопокривно растение със светлозелена  плътна листна маса. Цъфти в бяло от ранна пролет до средата на лятото. Невзискателно към почвените условия растение, но изисква добър дренаж. Най-голям декоративен ефект има когато се използва за озеленяване на кашпи, скални кътове, алпинеуми или изграждане на бордюри и плътни зелени ивици. Търпи подрязване и подхранване през пролетта, с цел да се стимулира растежа й.  Размножава се  чрез делене на коренището рано напролет. Познатите и по-широко използвани декоративни форми на японската пахисандра са: P.terminalis f.Variegata – с изпъстрени в по-светли нюанси листа и P.terminalis f.Silver Edge – с бели краища на листата.

Отглеждане: Това е едно изключително непретенциозно растение, което издържа на доста неблагоприятни условия. За да се развива най-благоприятно, пахисандрата изисква леки до средно тежки, умерено влажни почви. Обича и се развива най-добре на полусенчести места. Не се нуждае от често подхранване.

Размножаване: Разделете туфите наесен или заложете зелени резници в сандъче през лятото.

 

  |  Views: 1497  |  Прочетено във Вестник за градината