Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пахира

Pachira

Пахира

Пахира от сем. Бомбаксови може да стане изискан растителен акцент във всеки интериор. Това  растение обикновено се продава във вид на плитка от няколко екземпляра, засадени в една саксия, и наистина изглежда необичайно. Името му в превод от гръцки означава “дебелана” и е свързано с очебийно издутата долна част на ствола. В топлите страни пахирите цъфтят с прекрасни огромни цветове, но за съжаление при нашия климат това не е възможно.

Отглеждане: Да се отгледа пахира не е трудно. Мястото не трябва да се огрява директно от слънцето. Съдът, в който расте, трябва да е по-голям, за да се помести и дебел дренажен слой от дребни камъчета или керамзит. Почвата да е лека, добре запасена с хранителни вещества, със слабо кисела реакция – например 2 части градинска пръст, 1-1,5 части едър речен пясък и същото количество торф. За възрастните екземпляри количеството на пясъка се намалява. Полива се през цялата година равномерно с хладка вода и не се допуска пресъхване на почвата.

Зле се отразява на пахирата прекомерно сухият въздух, затова трябва да е далече от нагревателни уреди. Короната трябва редовно да се пръска с преварена вода. Не бива да се лъскат листата с предлаганите в цветарските магазини гланцове, защото се запушват дихателните устица и растенията бавно умират. Подхранването се отразява добре на пахирата, но не трябва да се прекалява, за да не се ускори и без това интензивният им растеж.

Размножаване: Размножаването на пахира става със семена и резници. Семената, които се продават в цветарските магазини, често не поникват, защото много бързо губят кълняемост. Но ако са пресни, новите растения ще се появят след 3 седмици. Резниците се вземат през пролетта и се вкореняват без проблеми.

 

  |  Views: 2476  |  Прочетено във Вестник за градината