Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Папрат сладка

Polypodium vulgare L.

Папрат сладка

Сем. Многоножкови папрати – Polypodiaceae

 

Описание: Многогодишна, дребна, висока до 40 см папрат, с кафяво коренище, обрасло с нишковидни коренчета. Листата излизат направо от коренището, като в основата листната дръжка е с членче, което след изсъхване се отчупва. Тя е е жълтеникава или зелена и се състои от два реда листчета – твърди, кожести, продълговато ланцетни, светлозелени, пересто нарязани. Спорангиите са кръгли, наредени от долната страна на листчетата, като отначало са жълти, а впоследствие – тъмнокафяви. Спорите се образуват през юли и са жълтеникаво ръждиви. Спороноси м. юни – юли.

Разпространение: Из горите и влажните скалисти места до 2000 м н.в. навсякъде в България.

Употребявана част: За медицински цели събират коренищата на растението.

Бране и сушене: Коренищата от сладка папрат се вадят в ранна пролет, м. март – април, или наесен, м. октомври – ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените коренища са с кафяв цвят, неприятна миризма и сладникав, впоследствие горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има жлъчегонно, отхрачващо и пикочогонно действие. Употребява се при бронхит, кашлица, глисти, хемороиди, възпаление на черния дроб, задух, като леко слабително.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица нарязани коренища от сладка папрат се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 1100  |  Прочетено във Вестник за градината