Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Офиопогон

Ophiopogon

Офиопогон

Офиопогон (Ophiopogon) произхожда от Източна Азия – Япония и Корея и се отнасят към сем. Лилиеви. Родът не е много голям, като декоративни обикновено се предлагат 3-4 вида. От тях най-високо се цени офиопогон джабуран (O. jaburan). Растенията са много устойчиви, защото имат мощна коренова система. Разположените хоризонтално коренища, наричани столони, на върха образуват дъщерни розетки от листа. Листата са много тесни, дълги до 60 см. Младите са изправени, а по-възрастните – грациозно се извиват надолу. Баграта им е тъмнозелена, прошарени с красиви кремави надлъжни ивици.

Като допълнение на декоративността на вида, през лятото – юли, август, се появяват дребни камбанковидни бели или бледолилави цветчета. Те са групирани на върховете на безлистни тънки, нестабилни цветоносни стъбла и са наведени надолу. След прецъфтяването се образуват малки обли плодчета, които се обагрят в синьо. По-рядко се среща арабският офиопогон (O. arabicus), листата на който са много тъмнозелени. Цветовете са по-дребни, светлолилави, събрани в гроздовини съцветия. Японският офиопогон (O. japonicus) е с по-къси листа, достигащи до 20 см.

Отглеждане: Офиопогоните не са капризни и се отглеждат лесно. Изискват ярко осветление, но се примиряват и с полусянка. През лятото не трябва да се излагат на пряко слънце. Понасят каквато и да е температура, но през зимата предпочитат да са на прохладно място, при температура 5-10ºС. Важно е да не се достига до отрицателни стойности, защото растенията ще загинат. Почвената смес винаги трябва да е умерено влажна, но да не остава излишна вода, защото коренищата може да загният. През лятото се полива често, но с умерени дози, а през зимата – оскъдно. Въздушната вльжност трябва да е висока, затова често листата се пулверизират.

Размножаване: Растенията се размножават чрез разделяне на коренищата през пролетта през две години. Дяловете винаги са добре вкоренени, затова младите растения бързо се оформят. Важно е да им се изберат подходящи саксии – плитки и широки. Дренират се добре. Почвената смес се съставя от чимовка, листовка и пясък в съотношение 3:2:1.

 

  |  Views: 1713  |  Прочетено във Вестник за градината