Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Орех

Juglans regia L.

Орех

Сем. Орехови – Juglandaceae

 

Описание: Многогодишно силно разклонено дърво, високо до 25 м, със светлосива кора. Листата са с дълги дръжки, елиптични, голи, текоперести, целокрайни, заострени, с ясно видима нерватура, жилави, с характерна миризма. Цветовете са зелено-кафяви, еднополови, двудомни. Женските цветове се намират на върховете на клонките, на цвят са зелени, събрани в групи от 2 до 5, с четирилистен околоплодник и 2 червеникави близалца. Мъжките цветове са събрани в съцветие реса, също зелени. Венчето е трилистно с многобройни тичинки. Плодът е с месеста зелена външна обвивка с черни точки по повърхността и набръчкана кафява костилкова вътрешна обвивка, в която се намира семето. Цъфти м. април – май.

Разпространение: Древно културно дърво, отлеждано широко в България. Среща се и подивяло.

Употребявана част: За медицински цели се събират листата и зелените обвивки на плода.

Бране и сушене: Листата се берат без дръжки, по време на цъфтежа, преди пълното им развитие м. април – май. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените листа от орех са тъмнозелени отгоре и по-светлозелени отдолу, с характерна миризма и стипчив нагарчащ вкус. Външните обвивки на плода на ореха се събират при узряването, докато са още зелени. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушени имат тъмнозелен цвят, без миризма и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба: Ореховите листа имат антисептично, затягащо и противовъзпалително действие. Употребяват се за апетит, при нередовна менструация, глисти, възпалние на стомаха и червата, подагра, хемороиди, жълтеница, скрофулоза.

Външно: За бани при рахит, за компреси при лимфатични отоци, екземи и циреи, за промивки при бяло течение и възпаление на очите.

Зелените обвивки на плода имат подобно действие, външно се употребяват за боядисване на косата.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица стрити листа от орех се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 675  |  Прочетено във Вестник за градината