Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Овчарска торбичка

Capsella bursa pastoris Monch.

Овчарска торбичка

Сем. Кръстоцветни – Brassicaceae (Cruciferae)

 

Описание: Едногодишно тревисто растение с право или разклонено стъбло, високо до 30 см. Приосновните листа са продълговати, ланцетни, пересто нарязани и с дръжка. Стъблените листа са дребни, стреловидни, последователни, неправилно нарязани и седящи. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия, с четирилистно венче, четирилистна чашка и 6 тичинки. Плодовете са триъгълно клиновидни, сплеснати, наподобяващи торбички, с множество елипсовидни, светлокафяви семена. Цъфти м. юли-септември.

Разпространение: Из пътищата, нивите, оградите и тревистите места до 2000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете от овчарска торбичка се берат по време на цъфтежа м. юли-септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка има зелен цвят, характерна миризма и слабогорчив вкус.

Действие и употреба: Билката има съдосвиващо, кръвоспиращо и запичащо действие. Тя регулира менструацията, свива периферните съдове, засилва съкращенията на маточната мускултура и понижава артериалното налягане. Употребява се при маточни кръвотечения в пубертета и климатериума, при кръв и уратни камъни в урината, кръвохрачене, разширени вени, атеросклероза, захарна болест и други.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици стръкове от овчарска торбичка се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 850  |  Прочетено във Вестник за градината