Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Немезия

Nemesia

Немезия

Немезия (Nemesia) е компактно едногодишно или двугодишно растение, полухраст, представител на сем. Живеничеви. Родината й е Южна Африка. Тя е едно от най-красивите едногодишни цветя, които са подходящи за бордюри или за групови насаждения в смесени лехи, както и за засаждане в контейнери и балконски сандъчета.

Стъблата й са изправени, разклонени, гладки или мъхести, 30-60 см високи. Листата са разположени срещуположно, седящи, целокрайни, гладки или мъхести. Цветовете са неправилни. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, пурпурно, червено, синьо. Цветовете са разположени на гроздове. Ухае приятно. Максималната височина на растенията е до 25 см. Цъфти в бяло, лилаво.

Сортове: В каталозите ще откриете два вида. Н. мензиезии е висок 22,5 см, сини цветове (3,5 см) с бяло око, цъфтеж през юни – октомври. Н. макулата е висока 15 см; всяко от белите венчелистчета на цвета (2,5 см) има голямо виолетово петно по края.

Отглеждане: Немезия е светлолюбива, студоустойчива и достатъчно непретенциозна култура. Въпреки че повечето немезии обичат слънцето, те не понасят прекалено горещото време. Когато въздухът се нагрее прекалено много, листата им увяхват, и ако почвата изсъхне, растението може да загине. Растението се нуждае от лека, добре отцеждаща се почва. Трябва да се полива умерено. Като цяло няма нужда от подхранване.

За по-добро разклоняване прищипвайте върховете на растенията. Освен това трябва да ги предпазвате от възвратните пролетни студове.

Размножаване: Немезия се размножава чрез семена през пролетта (март). Семената се поставят в сандъче или саксия и се държат на топло (22 градуса). Повърхността на почвата трябва да е влажна, но не много мокра. Покълването отнема от една седмица до 20 дена. Младите растения се местят в сандъчета, когато станат около 7,5 см. Нужна им е аклиматизация – 10 – 15 дни се държат на закрито, преди да се изнесат на балкона или в градината.

 

  |  Views: 1616  |  Прочетено във Вестник за градината