Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Невен

Calendula officinalis L.

Невен

Сем. Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

 

Описание: Едногодишно светлозелено тревисто растение с право или разклонено стъбло, високо до 50 см. Листата са мъхести, последователни. Долните са едри, лопатовидни, а горните – ланцетовидни, седящи. На върха на стъблото са цветните кошнички. Те имат жълтооранжев цвят и са разположени поединично.

Периферните цветчета са езичести, женски, а вътрешните са двуполови или мъжки с 5 тичинки. Плодът е хвърчилка. Цъфти м. юли – септември.

Разпространение: Родина на невена е Средиземноморието. У нас – градинско растение.

Употребявана част: За медицински цели се събират цъфтящата надземна част на растението или само цветовете.

Бране и сушене: Стръковете от невен, както и цветовете се берат по време на цъфтежа м. юли – септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е зелена с жълто оранжев цвят, слаба характерна миризма и нагарчащ вкус.

Действие и употреба: Пикочогонно, болкоуспокоително, антисептично и потогонно действие. Употребява се при трудно уриниране, стомашна и чревна язва, високо кръвно налягане, болести на черния дроб.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици стръкове или цветни кошнички от невен се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 1010  |  Прочетено във Вестник за градината