Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мускари (Кукувиче грозде)

Muscari

Мускари (Кукувиче грозде)

Родът Мускари е представен от около 20 вида пролетни луковични цветя от сем. Лилиеви. Мускарито е разпространено в Европа и Азия. На височина достига до 20 см. Листата са тъмнозелени на цвят, тънки и издължени подобно на тези на зюмбюла и синчеца. Цветовете са ароматни и са във формата на грозд, като цъфти в бяло, небесно синьо до лилаво. Като типично пролетни цветя, мускаритата цъфтят от март до май.

Лесни за отглеждане цветя и подходящи за начинаещи градинари.

Отглеждане: Мускари е светлолюбиво цвете, като предпочитаното място е слънчево до полусенческо. Можете да го отглеждате както в градината, така и сандъче или саксия на балкона. Понася застудяванията без проблем.

Поливането на мускарито, както и на останалите луковични цветя следва да бъде умерено. Почвата не бива да се оставя да изсъхва. Подходящият за отглеждането му почвен субстрат трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост. Важно е и да се осигури добър дренаж за оттичане на излишната вода. Както и при другите луковични цветя, преполиването и задържането на вода е фатално.

В активния период на растеж и цъфтеж през пролетта, торете веднъж седмично с торове за луковични цветя.

В градината мускаритата могат да растат на едно място без пресаждане 5 – 6 години. Добре е след това да ги пресадите, защото започват да губят декоративните си качества.

Размножаване: Чрез семена или чрез разделяне. Семената се сеят през есента в съдове, които през зимата се поддържат леко влажни и се съхраняват на хладно. През пролетта младите растения се пренасят в градината или на балкона. Размножаването чрез разделяне също се прави през есента.

Луковиците на мускарито са дребни, с яйцевидна форма и размери 2 – 3 см. Обвити са в светли люспи подобно на чесъна. Ако сте закупили луковици през есента, засадете ги плитко в сандъчето, като ги покриете с 2 – 3 см почва. Полейте и съхранявайте на хладно. Поддържайте почвата съвсем леко влажна.

 

  |  Views: 5785  |  Прочетено във Вестник за градината