Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мурая

Murraya

Мурая

Мурая произхожда от тропическа Азия и Полинезия. Растението е вечнозелено, сравнително лесно за отглеждане в стайни условия за нашите умерени ширини. Клончетата са покрити с фини власинки, а листата са светло зелени и гланцирани. Цъфти със снежно бели и ароматни цветове, събрани в края на клонките. Плодчетата са малки и червени на цвят и се задържат на растението доста продължително време. Мураята може едновременно да цъфти и да връзва плодове, което засилва декоративния ефект.

Отглеждане: В домашни условия мурая се отглежда много лесно, но все пак не бива да я лишавате от нито една от радостите на живота, ако искате да дочакате цветове и плодове. Обича умерените температури (през зимата не по-ниски от 16 градуса) и обилна светлина, но без пряко слънчево огряване. Тъй като няма определен сезон на покой, тя расте, цъфти и плодоноси през цялата година. Това й качество изисква равномерно и умерено поливане през всички сезони. Обаче в никакъв случай не бива да се злоупотребява с водата – преди поредното поливане почват трябва да е просъхнала добре. Съдовете, в които расте, не бива да са много големи. Когато кореновата система ги изпълни, растението се пресажда в съвсем малко по-голяма саксия, като се внимава  кореновата шийка да остане открита. Почвата не бива да е много богата – 2 части градинска пръст, 1 част торф или листовка и 1 част едър пясък.

Размножаване: Мурая се размножава със семена и резници. Семената се сеят веднага след узряването, тъй като бързо губят способността си за покълване. Цъфтежът започва още през първата година. Ако използвате резници, вземете полувдървесинени клончета, които ще се вкоренят в торф или перлит за около 2-3 седмици, но изискват висока температура и въздушна влажност.

 

  |  Views: 2193  |  Прочетено във Вестник за градината