Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Монстера

Monstera

Монстера

Монстера произхожда от Гватемала, но се развива и в напълно противоположни условия на околната среда. Изключително подходящо за начинаещи цветари растение. Монстерата е почти неунищожима: понася течения, застудяване и общо занемаряване. Живее дълго и най-често бива елиминирана не защото е в лошо здраве, а защото се е разраснала прекалено много и заема прекалено голямо пространство. Най-добре се насочете към разновидността Borsigiana, която се отличава с компактна форма и лесно се адаптира към тесните пространства. На допир изрязаните, дълги до 40-90 см листа напомнят велурена повърхност.

Отглеждане: Разположете я на силна, но непряка светлина, а през лятото изберете закътано, сенчесто място. За да гарантирате на монстерата едно по-подходящо и естествено обкръжение, настанете до нея покрита с мъх поставка, за която да се закрепи. Монстера понася захладнявания до 15-18 градуса, макар да нараства забавено при ниски температури. Идеалният максимум за буйния й растеж е от 27 градуса (при увеличени напояване, въздушна влажност и проветрявания). Поддържайте почвата леко влажна, увеличавайте или намалявайте количеството вода за поливане според температурата. Монстера търпи сухия въздух, но е за предпочитане да бъде оросявана редовно, ако времето стане много горещо, или ако се отглежда в стая с централно отопление. Подхранвайте възрастните екземпляри два пъти годишно с препарат за стайни растения: избягвайте пренаторяването, стига да не желаете бързо нарастване. Въздушните коренчета на растението се издължават, докато не достигнат почвата и не проникнат в нея. Те служат за допълнителна опора на големите екземпляри. Вместо да ги отстранявате, по-добре ги огънете навътре, за да стимулирате растежа им. Пресаждайте монстерите през пролетта, ако се налага. За целта използвайте пръст с много добър дренаж.

Размножаване: Когато стъблото стане твърде дълго, през лятото отрежете върха точно под въздушен корен; засадете резника с въздушния корен; родителят ще продължи да расте; може да размножавате и чрез въздушна отводка.

 

  |  Views: 1773  |  Прочетено във Вестник за градината