Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Молуцела

Molucella

Молуцела

Молуцела (Molucella) е растение от семейство Устоцветни. Английското название на молуцелата е “ирландска камбанка”. Родом е от източното Средиземноморие. Представлява едногодишно разклонено растение с височина 75-90 см, с назъбени по края листа. Цветовете са дребни, бели, слабо ароматни, „потопени” в голяма бледозелена чашка, която има формата на фуния. Събрани са в плътно класовидно съцветие. Цъфтежът продължава от юни до есента. Семената на сиво-кафяви, четиристранни.

Молуцелата се използва в смесените лехи, където тя служи като зелен фон на другите култури. Но основно тя е много ефектна при направата на букети в качеството й на оригинално допълнение към обикновените градински цветя. Молуцелата е прекрасно растение за зимни композиции. Изсушени чашките на цвета запазват зелената си багра. Стъблата се закачват с върха надолу в прохладно, проветрявано, засенчено помещение. На изсушените растения се изрязват смачканите листа и се изрязват корените.

Сортове: Единственият вид М. левис е висок 60 см, сади се през 45 см; цветове (5 см) през август – септември. Ако искате да го използвате за вътрешна украса, отрежете стъблата, когато камбанките са напълно отворени. Изсушете ги на хладно и проветриво място без пряка слънчева светлина. Подходящи са за зимна украса.

Отглеждане: За молуцелата трябва да отредите слънчево или леко засенчено място. Подходящи са участъци с всякакъв вид дренирана градинска почва. Поливайте растението при сухо време, подхранвайте веднъж на две седмици.

Размножаване: Молуцела се размножава чрез производство на разсад. Семената се засяват в края на март, като се засипват с пясък на слой 0,5 см, отглеждат се на светъл прозорец, но със засенчване от преките слънчеви лъчи по обед. Растенията се появяват след 8-25 дни. Растението е студоустойчиво, затова посевите и разсадът може да се държат при температури 13-16 градуса. Засаждат се навън на разстояние 45 см, укриват се при опасност от студове.

 

  |  Views: 1328  |  Прочетено във Вестник за градината