Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мирта

Myrtus

Мирта

Мирта е вечнозелен храст от района на  Средиземноморието. Листата са лъскави и тъмнозелени на цвят, по формата наподобяват тези на лавровото дръвче. Цветовете са изключително ефектни – малки, нежни, обагрени в бяло, което прелива към светлорозово. Растението се оформя лесно на храст, но може да бъде превърнато и на дръвче.

Сортове: М. communis е най-издръжливият вид и единственият, който е вероятно да откриете. Достига около 3 м височина, цъфти с многобройни малки бели цветове през юли и август. Черните плодчета се появяват по-късно. Листата са тъмнозелени и лъскави. Компактната М. communis tarentina (90 см) е с по-тесни листа и бели плодчета.

Отглеждане: Най-подходящият почвен субстрат за растението е градинска почва, пясък, листовка и добре угнил оборски тор в съотношение 1:1:1:1. Настанете миртата близо до прозорец, но не на самия перваз, тъй като тя не понася преките слънчеви лъчи. Обожава обаче светлината, така че мястото трябва да е добре осветено, освен това трябва постоянно да има приток на свеж въздух. През лятото е добре да изнасяте саксията на открито. Мирта е изключително топлолюбиво растение, така че дори в периода на покой (зимата) температурата не бива да пада под 7-10 градуса.

Поливайте я редовно с филтрирана вода – варовитата вода е опасна за нея. Освен това от време на време трябва да оросявате с вода и листата й. През зимата поливайте оскъдно, като внимавате  почвата да не изсъхне. От пролетта течността се увеличава.

През активния сезон можете да подхранвате с течни торове веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Засейте семената от мирта под стъкло напролет. Летните резници се вкореняват трудно – необходима е топлина отдолу.

 

  |  Views: 3515  |  Прочетено във Вестник за градината