Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мирабилис

Mirabilis

Мирабилис

Мирабилис е едно от най-разпространените цветя в българските градини. Цветето произхожда от Америка, като родът е представен от около 60 вида, като Mirabilis jalapa е сред най-разпространените за отглеждане у нас. Тези тревисти растения в родината си са многогодишни, но в нашите климатични условия се отглеждат като едногодишни. Като форма представлява малък храст със силно разклонени стъбла, като на височина обикновено достига до около 50 см, но има и сортове с височина до 90 см, като Mirabilis longiflora. Листата са зелени, със сърцевидна форма. Цветовете са струпани по няколко на върха на клонките, като оцветяването е много разнообразно –  червено, розово, цикламено, жълто и в редки случаи в бяло. Характерно за тези цветя е това, че цветовете се отварят привечер или в мрачно време, когато светлината е по-малко. Това е и причината мирабилис да е популярен с имената “Ден и нощ” или “Нощна красавица”. Периодът на цъфтеж е много продължителен – от юни до късна есен, и това е причината мирабилис да е толкова популярен за отглеждане в българските градини.

Отглеждане: Мирабилис е от цветята за най-слънчевата и топла част от градината. През лятото има нужда от директна слънчева светлина. Не понася студовете и заради това у нас се отглежда като едногодишно растение. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и с добра въздухо- и водо- пропускливост. Мирабилис обича умерената въздушна влажност. Всъщност у нас той не е придирчив по отношение както на влажността, така и на поливането. Поливайте умерено през лятото, като в най – горещите летни дни поливайте по-обилно.

Размножаване: Мирабилис се размножава със семена. Семената се сеят през април директно в градината. Разстоянието вътре в реда, както и между редовете е 30 – 40см. Полива се редовно.

Друг начин за размножаване е с грудки, като грудките на старите растения се изваждат през есента и презимуват на сухо и хладно място.

 

  |  Views: 1484  |  Прочетено във Вестник за градината