Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мимулус (Клоунско цвете)

Mimulus

Мимулус (Клоунско цвете)

Мимулус (Mimulus) е неголямо растение с височина от 10 до 60 см, а полухрастовидните форми достигат до 150 см. Нарича се още клоунско цвете. Името му идва от латинската дума mime, която означава артист, фокусник, но също така и маймуна. Родът обединява 150 вида тревисти или полухрастовидни растения, които растат в районите с умерен климат. Разпространен е основно в западната част на Северна Америка. Стъблата са изправени или стелещи се, разклоняващи се, растенията са голи или мъхести, листата най-често са с яйцевидна форма, разположени срещуположно. Цветовете имат неправилна форма и разнообразна окраска и са събрани в четковидни съцветия. Венчето е тръбовидно, неговата горна двулистна част е загъната назад, а долната – трилистна, е издадена напред. Плодът е кутийка, която се пука на две половинки. Семената са много малки (в 1 г има до 30 хил. бройки) с кафяв цвят.

Сортове: Тигровият мимулус (М. х hybridus) расте до 25 см, отглежда се като едногодишно растение и има пъстри цветове: бели с розови и червени петна, червени с кафяви петна и др., цъфти през юни-юли. Червеният мимулус (Mimulus puniceus) много прилича на оранжевия. Цветовете му са в преливащи оттенъци на червения цвят, а вътрешната част на венчето е оранжева. Жълтият мимулус (М. luteus) достига 60 см височина, а цветовете му са жълти. Има още пурпурен (М. cardinalis), медночервен (М. cupreus), оранжев (М. aurantiacus) и др.

Отглеждане: Въпреки че се счита, че мимулусът е за контейнери, това растение расте и на открито. Всички представители на клоунското цвете са светлолюбиви, но могат да се развиват и на полусянка. Предпочитат плодородната, рохкава, влажна почва, с високо съдържание на хумус и торф. Мимулусът мможе да се сади успешно на брега на водоемите. Навън плододава и се разпространява чрез самозасяване

Размножаване: Мимулусът се размножава чрез семена. Посяват се в началото на април във влажна слаьо кисела почва. Семената не се заравят, а отгоре им се поставя найлон или стъкло, за да се повиши влажността на въздуха. Температурата в този период трябва да е 15-18 градуса. Семената покълват до 2-3 дни, а след още 3-4 дни ще се появят и първите истински листа. В стадий на 4 истински лист растенията се разделят в съдове и се прореждат. При добро осветление, редовно поливане и 2-3 подхранвания с калиев тор след 6-7 седмици ще получите компактни растения, които са готови са засаждане на постоянното си място.

Мимулусът се размножава и вегетативно с помощта на деленето на храста  през пролетта или чрез резници през лятото. Резниците се вкореняват достатъчно бързо, като бъдат поставени в почва с високо съдържание на пясък и да се покрият с найлон.

 

  |  Views: 3534  |  Прочетено във Вестник за градината