Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Микания

Mikania

Микания

Микания е едно превъзходно бързорастящо пълзящо растение, което сравнително скоро навлезе сред стайните любимци. Отглежда се заради ефектните си тъмнозелени гъсти листа. Тяхната долна страна, е обагрена във виненочервено, а стъблата и жилките им изпъкват с аления си цвят. Цъфти с дребни жълтеникави цветчета през лятото.

Микания изглежда най-добре във висящо плетено кошче. Отглеждана в домашни условия, запазва листата си през цялата зима.

Отглеждане: Микания не понася ниските температури. Допустимият минимум през зимата е 7 градуса, а идеалната средна амплитуда е между 10 и 16 градуса. Не я оставяйте на пряко слънчево осветление. Полусянката ще й се отрази добре, стига от време на време да завъртате саксията й, за да се развие симетрично. Поливайте умерено през растежния период и пестеливо през остатъка от годината. Поддържайте висока атмосферна влажност, но оросявайте листата едва при твърде високи температури: важно, е те да изсъхнат бързо, далеч от слънчевите лъчи. Всъщност тя не се чувства особено добре в домашни условия, тъй като обича високa влажност, а пръскането вреди на листата й. Затова създайте на миканията необходимата въздушна влажност, като пръскате около нея и я разположите в близост с други влаголюбиви растения.

При редовно пресаждане на миканията торенето е излишно – насищането на почвата с подхранващи вещества води до обезцветяване на листата. Пресаждайте растението всяка година, през пролетта. Ползвайте добре дренирана почва. Ако искате да насочите пълзежа й нагоре, поставете в близост мрежа от тел или колчета, по които да се покатерят стъблата.

Най-често срещаният проблем при отглеждането на микания, е появата на листни въшки. Те биват привлечени от бързия и мощен растеж на цветето. Проверявайте редовно за такива вредители, тъй като те могат да се окажат пагубни за развитието му. Веднага щом видите, че екземплярите ви униват и установите причината, отделете и изгорете най-увредените от тях, а другите започнете да лекувате със съответния инсектицид.

Размножаване: Можете да размножите микания чрез връхни резници през пролетта – вкореняват се с помощта на фитохормон.

 

  |  Views: 1156  |  Прочетено във Вестник за градината