Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Метасеквоя

Metasequoia

Метасеквоя

Метасеквоя е интересно растение, което има продължителност на живота повече от 500 години. Тя е тясно конусовидно дърво, което расте най-добре във влажна почва с добри дренажни свойства. Подходящо е само за паркове и големи имения. Листата са бледозелени през лятото и оранжеви през есента. През зимата окапват.

Отглеждане: Метасеквоя не обича непосредствена близост до други дървета. Тя е влаголюбива, но не търпи застояването на вода. Затова почвата трябва да бъде влажна, но добре дренирана и кисела (рН 4,5). В периода на вегетация е необходимо поливане. Засушаването оказва неблагоприятно въздействие на скоростта на растежа и на последващото презимуване. На втората година от отглеждането през пролетта след стопяването на снега растението трябва да се подхрани с комплексни минерални торове по влажната почва.

Метосеквоя е студоустойчива. Възрастните екземпляри издържат застудяване до -32 градуса. Младите растения обаче трябва да се защитят от големите студове като се покрият с пръст и елхови клонки.

Размножаване: Метасеквоя се размножава чрез семена и резници, но, за съжаление, по-голяма част от семената са стерилни. Семената могат да се засяват през есента навън на дълбочина 3-5 см. При пролетен посев е нужна стратификация в рамките на 5-6 седмици при температура 3-5 градуса. За покълването на семената е нужна температура от 18-20 градуса. Пониците трябва да се засенчват от прякото слънце и умерено да се поливат.

Най-добре е да размножавате метасеквоя чрез резници. За да ги вкорените, трябва да съблюдавате две основни условия: температурата на въздуха трябва да е 20-28 градуса и влажността да е 95-100%.

Почвената смес се готви от речен пясък и кисел торф (2:1 или 3:1). Нужната температура можете да създадате, като поставите чашката с резниците недалече от радиатора, а влажността на въздуха – като покриете посева с пластмасова бутилка с отрязано дъно и отворена капачка. Резниците се опръскват периодично, а субстратът се овлажнява.

С идването на топлите дни през май чашката може да се разреже и внимателно, без да се разрушават почвата, да засадите резника в градината.

Ако се страхувате от студените нощи, можете да покриете растението с пластмасова бутилка за през нощта.

 

  |  Views: 3776  |  Прочетено във Вестник за градината