Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Медуница

Pulmonaria officinalis L.

Медуница

Сем. Грапаволистни – Boraginaceae

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с високо до 30 см ръбесто стъбло, покрито с власинки. Листата са окосмени, отгоре – зелени с характерни белезникави петна, а отдолу – бледозелени без петна. Приосновните листа са овални в основата, закръглени, целокрайни, слабо набръчкани, с дълги дръжки. Цветовете са събрани на върха на стъблото, отначало червени, впоследствие синьовиолетови, а накрая тъмносини, с петделна чашка, петделно венче и 5 тичинки. Промяната в обагрянето на цвета се дължи на промяната в химическия състав на клетъчния сок. Плодовете са кръгли, лъскави и гладки орехчета. Цъфти м. март – юни.

Разпространение: Из горите, храсталаците и посевите до 1600 м н.в. из цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират приосновните листа и цялата надземна част на растението.

Бране и сушене: Листата или стръковете от медуница се берат по време на цъфтежа м. март – юни. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без мирис и с тръпчив вкус.

Действие и употреба: Кръвотворно, противовъзпалително и отхрачващо действие. Съдържащите се в медуницата микроелементи (особено манган) регулират функциите на някои жлези с вътрешна секреция, активират витамин В12, подтикват образуването на кръв, стимулират растежа, поради това медуницата отдавна се употребява в народната медицина. Прилага се при малокръвие, кашлица у болни от туберкулоза, възпаление на дихателните пътища, задух, кръвохрачене, неволно напикаване, кръв в урината, хемороиди.

Външно: За компреси при рани и екземи, за жабурене при зъбобол и гаргара при болки в гърлото.

 

Рецепта:

 

 2 суп. лъжици листа и стръкове от медуница се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 1053  |  Прочетено във Вестник за градината