Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мащерка

Thymus

Мащерка

Мащерка (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Няколко от видовете имат по няколко хемотипа. Стъблата са тънки, листата са вечнозелени и, в повечето видове са подредени в срещуположни двойки, на форма са овални, ненарязани и малки, между 4 и 20 мм на дължина. Цветовете са в гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна. Венчето е тубуларно, дълго 4-10 мм, бяло, розово или виолетово.

Мащерка има запазено място в повечето градини с билки, но като декоративно градинско растение се използва рядко, което е жалко, защото цъфти обилно в началото на лятото и се отглежда лесно. Може да използвате почвопокривните сортове в алпинеума или да ги засадите между плочи. Тимусът издържа на утъпкване – може спокойно да минавате по него, а след вас ще остава аромат. Има храстовидни сортове джуджета за бордюра или алпинеума. Мащерка не вирее в кисела или тежка почва. Не забравяйте напролет да намалите височината на стъблата на храстовидните видове.

Сортове: Основният почвопокривен вид е Т. серпилум – височина 2,5-7,5 см, разпростира се на 60 см, съцветия (1 см) от дребни, розови цветове през май – юли. Стъблата са стелещи се, а листата – овални. Pink Chintz (розови цветове) е най-популярният сорт, но може да избирате от Snowdrift (бял), Albus (бял), Annie Hall (розов), Minor (розов), Minimus (розов), Goldstream (бледоморав) и Coccineus (червен). Т. Bressingham е широко разпространен почвопокривен тимус с розови цветове. Друг популярен почвопокривен хибрид е Т. Doone Valley. Повечето храстовидни джуджета са сортове на Т. цитриодорус – мащерката с лимонов аромат. Достига около 30 см височина, с копиевидни листа и овални съцветия. Пъстролистни сортове са Silver Queen (сребристозелени листа), Golden King (зелени листа със златисти краища) и Bertram Anderson (зелени листа с жълти петънца).

Място и почва: Мащерка се нуждае от лека почва с добри дренажни свойства и ярко слънце.

Размножаване: Разделете туфите мащерка наесен или напролет, засадете резници в сандъче на открито през лятото.

 

  |  Views: 1001  |  Прочетено във Вестник за градината