Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Маргаритка

Leucanthemum

Маргаритка

Маргаритка е цвете от род Asteraceae. Целият род включва едногодишни и многогодишни тревисти растения със съцветия наподобаващи кошнички. Височината на цялото растение варира от невзрачните 10 сантиметра до гиганските 65 сантиметра. Цъфтежът на маргаритката започва от средата и края на месец май и е до края на август, началото на септември месец. В центъра на цвета има кошничка с миниатюрни жълто златисти цветчета. По периферията на цвета листчетата са червени, розови и най-често бели. Размерите на цвета достигат от 1,5 до 11 сантиметра. Понякога можете да видите маргаритки с доста едри цветчета.

 

Отглеждане

 

Маргаритките растат на открити слънчеви места – големи ливади, поляни и пищни градини. Обичат да са добре огрявани от слънцето. Без проблем обаче понасят и леко сенчестите места. Почвата трябва да е добре обработена и богата на хранителни вещества. Друго изискване е да задържа продължително време влагата и да е с добри дренажни свойства. Може да използвате леки почви, които са богати на хумус. Преди началото на цъфтежа – в края на април началото на май трябва да разрохате почвата около растенията. Освен това е необходимо периодично да окопавате и плевите около туфите по време на цялата вегетация.

Поливайте растението умерено, като гледате да не засъхне почвата. Това не трябва да се допуска най-вече при сухо време и през летния сезон. Внимавайте обаче почвата да не подгизва, защото това ще доведе до изгниване на корените. Подхранвайте периодично с азотни торове.

Когато настъпи есента и цветовете на маргаритките прецъфтят, е необходимо да изрежете стъблата им до нивото на почвата. Така ще се запазят по-добре през зимния сезон. Добре е по време на цъфтежа да премахвате увяхналите съцветия. Това допринася до по-продължителен цъфтеж.

Маргаритките са студоустойчиви. Листата и пъпките без проблем се запазват под снега, така че спокойно могат да презимуват навън при нашите климатични условия.

 

Размножаване

 

Размножаване чрез делене на растението:

Този начин на размножаване на маргаритка се използва, когато искате да съхраните даден сорт. Разделянето на възрастното растение се извършва в средата и края на месец август или в средата или края на месец април. След такова разделяне може да очаквате цъфтеж на маргаритката през втората година.

 

Размножаване чрез резници:

Размножаването чрез резници се извършва в началото на летния сезон в месеците май или юни. Използвайте странични клонки от маргаритка, на които има по няколко листа. Поставете ги в почва, която е рохкава и влажна.

 

Размножаване чрез семена:

Това е най-лесният начин за размножаване. Семената се засяват в началото на лятото (през месец май или юни) като използвате по-дребни саксийки (например кофички за мляко). Един-два месеца след това засадете растенията на постоянното им място, като гледате разтоянията между тях са около 14-22 сантиметра. При този метод на размножаване можете да очаквате цъфтеж на втората или третата година.

 

  |  Views: 10811  |  Прочетено във Вестник за градината