Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Манетия

Manettia

Манетия

Манетия е изящна лиана с меко, разклоняващо се стъбло. Произхожда от Южна Америка, където образува обсипани с ярки цветове гъсталаци. Като стайно растение се отглежда издутата манетия (M. inflata). Тя достига на дължина до 2 метра и се нуждае от опора или решетка, около която да се увива. Яркозелените й листа  са с яйцевидна форма, разположени срещуположно на къси дръжки. На дължина достигат 4-5 см и плътно покриват стъблата. Цветовете са тръбести, дълги около 2 см. Обагрени са в яркочервено, като връхчетата им са жълти. При добро отглеждане цъфти непрекъснато през цялата година.

Отглеждане: За да се развива добре, манетия трябва да се разположи на много светло място, където поне няколко часа слънцето я огрява пряко. Чувства се прекрасно, когато има опора за катерене, но може да се отглежда и като ампелно растение във висяща саксия.

Температурата през лятото трябва да е около 20-25 градуса, а през зимата може да е и по-ниска, но да не пада под 12 градуса. През лятото може успешно да украсява и балкона, стига да не е много припечен.

Всяка пролет растението се пресажда в лека и богата почва. На саксията се прави солиден дренаж, тъй като излишната почвена влага може да погуби лианата. Но  въздушната влажност трябва да е висока – нужно е редовно оросяване. Може и саксията с подложката да се постави в широк съд, пълен с вода. Не бива да се допуска и силно засушаване на почвата, защото листата ще пожълтеят и ще окапят. Водата за поливане трябва да е хладка. В периода на активно нарастване – през пролетта и лятото, през 2 седмици се правят подхранвания с малки дози разтворими торове за цъфтящи растения. През зимата торове не се дават.

За да не се оголват стъблата, върховете им се прищипват, с което се предизвиква разклоняване.

Манетия е любима плячка на различни вредители, затова трябва да се наблюдава и при нужда бързо да се вземат мерки.

Размножаване: Размножаването става със стъблени резници, които се вземат през пролетта – февруари-март. Те се вкореняват лесно и новите манетии ще цъфнат още на следващата година.

 

  |  Views: 1594  |  Прочетено във Вестник за градината