Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Манголд

Beta vulgaris subsp. cicla Garke

Манголд

Освен като манголд този зеленчук е известен още като спанаково цвекло, защото листата му се използват като спанака. Те са богати на витамини и минерални соли, както и на белтъчни вещева.

Манголдът (Beta vulgaris subsp. cicla Garke) е двегодишно растение от семейство Лободови (Chenfpfdiaceae). През първата година образува листна розетка, която представлява кулинарен интерес, а през втората развива цветоносно стъбло, цъфти и плодоноси.

По изискванията си към климатичните и почвените условия манголдът прилича на салатното цвекло, отглежда се не много по-различно от него. Манголд може да се отгледа чрез предварително произведен разсад, но най-често семената се засяват направо на постоянно място при междуредово разстояние 20-25 см. Прорежда се на два пъти – първия път на разстояние 8-10 см, а втория – на 20-30 см. При второто прореждане има листа, които може да се използват.

Прибирането започва, когато листата от манголд са достигнали пълното си развитие, освен ако за приготвянето на някои ястия не е за предпочитане да бъдат по-млади. Препоръчва се да се отстраняват не повече от една пета до една четвърт от листата на манголда, за да не се изтощават растенията. Те продължават развитието си. Преди настъпването на студовете се изваждат, изрязват се външните листа и се засаждат плътно в пясък или върху почва в изба при достъп на светлина. При такива условия през зимата растенията продължават да растат. При оскъдната светлина листата стават по-нежни и по-вкусни, а домакинството разполага през цялото време с прясна храна. Вместо в избата, някои засаждат манголд в полиетиленова оранжерия, където успешно го отглеждат през зимата.

  |  Views: 1625  |  Прочетено във Вестник за градината