Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Манатарка кестенява

Gyroporus castaneus (Вull, ех Fr.)

Манатарка кестенява

ЯДЛИВА ГЪБА Кестенявата манатарка е добра за консумация, с приятен аромат на плодове.

Расте в смесените и широколистните гори, предпочита по-леки почви. Кестенявата манатарка се появява в края на пролетта, през лятото и есента в находища сред гората около дърветата.

 

ОПИСАНИЕ:

 

Шапката е средно голяма, с диаметър от 6 до 12-15 см. Отначало е леко закръглена, след което става сводеста, при старите екземпляри разширена, неправилно оформена и набръчкана (при сухо време). Бързо се овлажнява. Цветът на кожицата е като цвета на кестена, откъдето е и името на гъбата. При застарелите екземпляри е шоколадовокафяв. Ръбът е непрекъснат.

Плодовото месо при младата гъба е бяло, при застарелите – жълтеникаво, а при пипане много леко синее. В младата гъба е твърдо, а по-късно става меко и нежно. Тръбичките са къси (до 1 см) и лесно се отделят от шапката. Първоначално са близо до самото пънче, а по-късно се отдалечават малко. Имат светложълт цвят, който преминава в жълтеникавозелен. При пипане с пръсти посиняват.

Спорите са безцветни, а споровият прашец е жьлто-светлокафяв.

Пънчето е високо 6-10 см, дебело 1-3 см, кухо, гладко, твърдо и леко изкривено. Удебелената му част е в основата, а под шапката е по-тънко. Цветът е кафяв до жълто-кафяв и винаги по-светъл от цвета на кожицата на шапката.

 

  |  Views: 1187  |  Прочетено във Вестник за градината