Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Манатарка кадифена

Boletus subtomentosus (Fr.)

Манатарка кадифена

ЯДЛИВА ГЪБА, с приятен вкус и аромат. Консумира се само след обработка с вряща вода. Тази манатарка не е подходяща за сушене.

Расте в широколистните гори, но и в смесените в находища. Рядка гъба. Появява се в края на у  пролетта, през лятото и есента.

 

ОПИСАНИЕ:

 

Шапката е с диаметър 6-10 см, отначало полукълбовидна, а по-късно малко разперена, месеста, при пипане на повърхността й е като меко кадифе (от което и името й). Цветът на кожицата варира от жълто-червено-кафяв до тъмнокафяв (маслиненокафяв). Ръбът е леко завит при младата манатарка, вълновиден, накъсан.

Плодовото месо е здраво, твърдо, светложълто. При разчупване бързо посинява, а след няколко часа добива сивобелезникав цвят.

Тръбичките са дълги средно около 2 см, жълто-зелени. При натискане с пръсти посиняват, спорите са жълто-зелени, а споровият прашец е жълтозеленикаво-кафяв.

Пънчето е високо от 4 до 12 см, дебело 2-4 см и твърдо. Оцветено е в обща червена тоналност върху жълта основа. Под шапката е жълтеникаво, докато надолу се прелива в жълто-кафяв цвят. В най-долната си част е кафеникаво.

 

  |  Views: 1177  |  Прочетено във Вестник за градината