Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Манатарка бронзова

Boletus aereus (Вull.)

Манатарка бронзова

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, със специфичен аромат на орехи. Напада се по-малко от насекоми и почти не червясва като останалите видове манатарки. Употребява се за всякакъв вид преработка. Бронзовата манатарка е високо ценена гъба от специалистите кулинари.

Расте във всички планини у нас, във всякакви гори, но предпочита широколистните и винаги по единично – никога в находища. Бронзовата манатарка се появява в средата на пролетта, расте през лятото и есента.

 

ОПИСАНИЕ:

 

Шапката е с диаметър от 5 до 15-20 см, полукълбовидна, с подвит ръб. Напълно развита става разперена. Тя е гладка и суха, а при застарелите екземпляри и напукана. Цветът на кожицата е тъмнокафяв, шоколадово-кафяв, с бронзов оттенък (откъдето и името й).

Плодовото месо е бяло, под кожицата на шапката е леко пепелявокафеникаво, много здраво, дебело, при натиск или разрязване пожълтява.

Тръбичките са дълги около 1,5 см, разположени близо до пънчето. Първоначално са бели, а след това жълти. При застарялата гъба стават жълто-кафявозеленикави.

Спорите са жълти, а споровият прашец е жълтеникавокафяво-зелен.

Пънчето на младата гъба е сиво-жълто, а при застарялата – тъмнокафяво, в горната си част с мрежест рисунък, високо 8-10 см, дебело 3-6 см и плътно. В младата възраст на гъбата е кръгло, а при развитата гъба в основата е надебелено.

 

  |  Views: 2610  |  Прочетено във Вестник за градината