Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лунария

Lunaria

Лунария

Родът Лунария включва три вида двугодишни растения, разпространени в цяла Европа. Два от тях се отглеждат като декоративни. Коренът е месест, слабо разклонен. Стъблото достига до 1 м височина. Листата при основата са на дълги дръжки, сърцевидни, с остър връх и неправилно назъбена периферия. По стъблото те са приседнали. Колкото по-нагоре са те, толкова стават по-тесни и по-дребни. Цветовете са разположени по върха на разклоненията. Те са ароматни, а баграта им е лилаво-червеникава. Лунария има четири венчелистчета, сред които се открояват жълтите тичинки. Цъфтежът продължава от април до юни с подобни на люляка цветове. Много оригинални са плодовете – закръглени плоски сухи шушулки, на дълги дръжки. Обикновено са около 4 см дълги и около 3 см широки. Когато узрее, плодът се разпуква по шевовете. От него се оронват по няколко плоски кафави семена. На дръжката сстават мембраните, матови до сребристо блестящи, които наподобяват сребърни монети. Те придават особен чар на растенията и се съхраняват с години. За да се запази красотата им, прецъфтелите съцветия се обират веднага след узряване на семената. В противен случай потъмняват.от есенните дъждове.

Сортове: От Л. ануа са произлезли няколко сорта – височина 60-90 см, цветове (1 см) през април – юни. Munstead Purple е с ароматни пурпурни цветове, Alba – с бели, a Variegata е с розовопурпурни цветове и зелени листа с кремави ивици или петънца. Цветовете на всички сортове са с по четири венчелистчета и са разположени на разклоняващи се стъбла.

Отглеждане: Лунария не е много взискателна към условията на отглеждане. Предпочита леки почви. Понася както силно слънчево греене, така и полусянка. Рано напролет около растенията се окопава. Полива се при необходимост. До зимата почвата се поддържа чиста от плевели. През зимата стъблата и листата загиват.

Размножаване: Растенията се размножават със семена. Те се засяват през юли-август в открити лехи на дълбочина 2-3 см.  Когато се очертаят редовете, се прореждат през 15 см. Изскубнатите растения може да се използват като разсад.

 

  |  Views: 457  |  Прочетено във Вестник за градината