Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лоницера (Орлови нокти)

Lonicera

Лоницера (Орлови нокти)

Лоницерата (Lonicera) има много качества – цъфти продължително с многобройни пъстри тръбести цветове. Лоницера се отглежда лесно от резници и се чувства прекрасно на полусянка. Излъчва интересен аромат, но има един недостатък – като храст не изглежда добре, затова я оставете да се катери по арки и огради или по дървета и живи плетове.

Стъблата са кухи, покрити с кафява кора. Листата са овални и достигат 4 – 8 см. дължина. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, червено и лилаво.

Цветовете са уханни, бледо жълти, цилиндрични, с дължина до 5 см. Растението произвежда дребни черни плодчета, в които има от 2 до 12 семенца.

Сортове: Lonicera periclymenum – стъблата са дълги до 6 м. Цветовете се появяват от юни до август – дълги, тръбести, червеникаво-пурпурни отвън и кремави отвътре. Каталозите предлагат подобрени сортове – ‘Belgica’ цъфти през май и юни, a ‘Serotina’ – от юли до октомври.

Lonicera japonica е по-жизнена и обикновено запазва листата си през зимата, но за съжаление жълтите цветове често са скрити в листата. Изберете сорта ‘Aureoreticulata’ заради листата с жълти жилки.

Lonicera americana е жизнен вид, който е отличен във всяко отношение. Някои книги препоръчват Lonicera brownii (червени цветове, юни-септември) и Lonicera tellmanniana (жълти цветове, юни-юли), но те не са ароматни.

Lonicera caprifolium е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Caprifoliaceae. Разпространен е в естествени условия в Средна и Южна Европа, Мала Азия и района на Кавказ, но се използва и като декоративно растение.

Lonicera caprifolium е листопаден увивен храст, достигащ височина от 5 m. Листата са елиптични, тъмнозелени от горната си страна и сивосинкави отдолу. През юни-юли цъфти с едри и ароматни цветове, от бели до червени на цвят. Плодовете представляват оранжевочервени ягоди, които узряват през август.

Lonicera tatarica е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Caprifoliaceae. Lonicera tatarica представлява изправен храст, висок до 4 m, с продълговато яйцевидни, в основата леко сърцевидни, синкавозелени, а отдолу сивозелени листа. Цветовете са с твърде променлива окраска – от бели до тъмночервени, появяващи се през май-юни. Плодовете узряват през юли-август. Представляват яркочервени ягоди.

Отглеждане: За лоницера са подходящи всякакви почви. Растението се развива добре на рохкави, богати на хумус терени, подходящи са също така и глинестите. Преди да засадите екземпляра трябва да внесете вещества, за да подобрите физическите и химическите свойства на почвата. Внасят се тор, компост, торф. Орловите нокти растат добре на кисели терени. На прекалено кисели обаче трябва да варувате, за да намалите киселинността. С тази цел се внася вар. Ако почвата на вашия участък не е подходяща за орловите нокти, на слънчево място трябва да изкопаете ямка с размери 40х40 см и в нея да смесите горния слой на почвата с органични и минерални торове.

Лоницера можете да засадите през пролетта, есента или през втората половина на лятото. Добре е да се снабдите с растения в контейнери със закрита коренова система. Младите растения с открита коренова система първо се топят в говежди тор, а след това с садят. При засаждането растенията се поставят на 3-4 см по-дълбоко, отколкото те са били досега. В зависимост от сорта растенията се садят на 1-1,5 м разстояние в реда.

ВНИМАВАЙТЕ! Ако не се контролира, растението може да завземе градината като плевел. Плодчетата на храста бързо узряват и лесно могат да бъдат пренесени от птици, след което лесно се захващат. Ето защо трябва грижливо да се обират, още докато са малки (преди да станат черни).

Размножаване: Можете да размножите лоницера чрез отводи или като заложите зелени резници в сандъче през лятото.

 

  |  Views: 4484  |  Прочетено във Вестник за градината