Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лобелия

Lobelia

Лобелия

Лобелия е едногодишно растение, чийто род включва над 300 вида по целия свят. Има разновидности, които са смятани за многогодишни, но повечето пъти градинарите ги отглеждат само за един сезон. Лобелия е кръстена на белгийски ботаник на име Матиас де Лобел.

Смята се, че растението произхожда от Южна Африка, но днес е разпространено в много други страни, като видимите предпочитания на голяма част от видовете са към Южното полукълбо. Лобелия цъфти от май до края на октомври в пъстри малки цветчета – бели, сини, виолетови, розови или бледожълти. Попада в графата на растенията джуджета, тъй като на височина не достига повече от 20см.

Сортове: Л. еринус е висок 10-15 см; любимите сини цветове (0,5 см) се появяват през юни – септември. Популярни сортове са Mrs. Clibran Improved (тъмносин с бяло око), Crystal Palace (изцяло син, бронзови листа) и Cambridge Blue (бледосин). Най-ранен е Blue Pearl. White Lady е бял и Rosamund – червен. Многобагрени са String of Pearls и Riviera Mixture. Пълзящата лобелия Л. еринус пендула отглеждайте във висящи кошници. Известни сортове са Sapphire (виолетов с бяло око), Fountain Mixed и Cascade Mixed. Най-популярната многогодишна лобелия е L. Queen Victoria – височина 90 см, цветове с диаметър 2,5 см, тъмночервени листа, цъфтеж през юли-август. Л. кардиналис е подобна, но цветовете е са по-големи, а листата – зелени. Л. сифилитика е сенколюбиво листато растение със сини цветове. Само някои многогодишни лобелии са подходящи за лехи, когато се отглеждат като полуиздръжпиви едногодишни – например L. Compliment Scarlet и L. Fan Scarlet.

Отглеждане: Градинарите твърдят, че лобелията е от по-капризните цветя, затова трябва да подходите към нея с внимание и повече грижи.

Лобелията харесва сенчести и полусенчестите места, но сутрин държи да е изложена на светло. Цветето не обича прекалено горещите райони. За предпочитане е умерен климат. В подножие на планини също вирее добре. Предпочита рохкава почва, по възможност глинеста или песъчливо-глинеста. Освен това почвата трябва да е запасена с хранителни вещества, иначе цветето ще се разболее. Поливането трябва да бъде умерено, като се стараете почвата да не остава суха. През лятото, когато температурите са по-високи, задължително трябва да увеличите поливането.

Размножаване: Размножава се чрез семена, които можете да засеете от началото на февруари до края на юли. Семената се поставят в почвата и се притискат към нея, без да се покриват. Някои градинари споделят, че понякога просто оставят семената от цъфналата лобелия сами да паднат в почвата и по-късно да изникнат.

 

  |  Views: 965  |  Прочетено във Вестник за градината