Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лириопе

Liriope

Лириопе

Когато е цъфнало, това почвопокривно растение прилича на голямо мускари. Извитите навън тревисти листа растат на туфи, а в края на лятото или наесен по изправените стъбла се появяват класове с дребни камбанковидни цветове. Лириопе може да се разположи по края на цветния бордюр, но се разпростира бързо. За да го ограничите, трябва на всеки няколко години да го разделяте. Отстранявайте мъртвите цветове.

Сортове: Л. мускари е основният вид – височина 30-45 см, цъфти през август – ноември. Листата са тъмнозелени, а баграта обикновено е бледоморава, бледо-лилава или виолетова. Сортът Monroe White е бял, Royal Purple – пурпурен, a Variegata е с листа със златисти ивици. Л. епиката е почвопокривен вид с по-тесни листа.

Отглеждане:  За предпочитане е да настаните лириопе на лека полусянка до сянка, на добре дренирана, умерено влажна до суха почва без варовик. Няма проблем лириопе да се отглежда и на пълно слънце, но тогава листата му леко жълтеят. Непретенциозно, дълговечно и лесно за отглеждане растение.

Размножаване: Разделете туфите напролет.

 

  |  Views: 634  |  Прочетено във Вестник за градината