Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лимониум (Гърлица)

Limonium

Лимониум (Гърлица)

В природата съществуват над 100 вида лимониум, голяма част от които са едногодишни, но се срещат и представители на многогодишните. Растението е наричано още морска лавандула или гърлица. Идеално е за оформяне на бордюри, лехи и алпинеуми. На височина достига едва 50 см, а красивите му цветчета привличат множество пеперуди. В зависимост от вида цветето цъфти във виолетови, сини, розови, жълти или бели цветове – от началото на лятото до средата на есента.

Сортове: Л. синуатум е основният едногодишен вид с „вечни” цветове – височина 30-60 см, гроздове (10 см) от дребни ципести цветове от юли до септември. С комбинация от багри са по-едрите Sunset Shades и Fortress Mixed и джуджетата (30 см) Biedermeier Mixed и Petite Bouquet. Еднобагрени са Forever Gold (жълт), Gold Coast (жълт), American Beauty (розов) и Blue Peter (син). Л. суворовии е доста различен – цветоносните стъбла представляват класове, гъсто покрити с дребни цветчета. Подходящи са за букети, но не и за изсушаване. Л. латифолиум е основният многогодишен вид – височина 75 см, цъфти през юли – септември. Разпростиращите се съцветия метлици се появяват над розетка от овални листа. Известни сортове са Violetta (виолетовосин) и Blue Cloud (бледолилав). За да изсушите едногодишни и многогодишни сортове, отрежете цветовете точно преди да се отворят напълно и завържете на китки. Провесете с цветовете надолу на хладно място без пряка слънчева светлина.

Отглеждане: Лимониум не е капризно цвете. Освен това е много издръжливо, което го прави подходящо за отглеждане и от начинаещи градинари. За лимониум изберете слънчево място. Цветето не се страхува от слънчевите лъчи и приветства светлите и топли места в градината. Не издържа на застудявания, затова се отглежда като едногодишно. Почвата трябва да е лека и добре дренирана, глинесто-песъчлива, с по-голямо съдържание на пясък. Нуждае от умерено поливане. Изчакайте почвата да изсъхне и тогава сипвайте вода, като внимавате да не прекалявате, защото ако почвата подгизне, растението може да се разболее.

Размножаване: Размножаването при лимониума става с помощта на семена, които се засяват в края на зимата или началото на пролетта.

 

  |  Views: 1207  |  Прочетено във Вестник за градината