Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лилиум (Крем)

Lilium

Лилиум (Крем)

Повечето градинари смятат лилиумът за трудно растение. През първата година той не цъфти обилно; бързо загнива, ако почвата не е с добър дренаж. Месестите луковици трябва да се засаждат веднага след закупуването им. Поради тези причини градинарите масово се обръщат към лалета, ириси и гладиоли. Но вече са открити сортове лилиум, които не създават проблеми, а хибридните лилиуми от последните 50 години са поставили нови стандарти по отношение на размери, жизненост и устойчивост към болести.

Сортове: Невъзможно е да се говори общо за толкова голяма и разнообразна група растения. В диаметър цветовете на лилиума са от 2,5 до 30 см, а ароматът им може да е както приятен, така и дразнещ. Багрите са най-различни, липсва само синята. Джуджета като Л. пумилум (30 см) са подходящи за контейнер или алпинеум, а гиганти като Л. хенрии (2,4 м) – за задната част на бордюра. Повечето са високи 90 см-1,5 м и се чувстват добре в цветния и в смесения бордюр, както и самостоятелно в леха. При правилен подбор на сортовете ще се наслаждавате на цъфнали лилиуми от юни до октомври.

Отглеждане: Изберете слънчево място, но ако през част от деня има сянка, това не е проблем. Основното изискване е почва с добри дренажни свойства – подгизването през зимата бързо ще доведе до загниване. Не позволявайте на луковиците да изсъхнат преди засаждане. Дълбочината на засаждане зависи от начина на вкореняването на дадения сорт. При лилиумите с вкореняващо се стъбло се появяват корени както при основата, така и точно над луковицата – те се садят на дълбоко – 15-20 см. Други са базално вкореняващи се и трябва да се засаждат наесен на плитко – 5 см. Преди засаждане на дъното на дупката посипете едър пясък. Разпрострете корените и напръскайте с пясък и между тях. Ако е възможно, засенчете долната част на растението, като засадите в близост ниски растения.

След като лилиумите започнат да растат, не трябва да оставяте корените им да се изсушават. Поливайте обилно и редовно при сухо време и от време на време подхранвайте с течен тор. Не прекопавайте – вместо това сложете торф или компост около стъблата. Не всички лилиуми имат нужда от подпорки, но не е лошо да осигурите подпорки за сортовете, които израстват над 90 см. Отстранявайте мъртвите цветове и отрязвайте стъблата до равнището на почвата в края на сезона. През зимата слагайте пресен мулч от торф или листовка. Много видове и хибриди може да се отглеждат в контейнери на открито – използвайте голяма саксия или каче и засадете три или четири луковици. Не забравяйте, че лилиум с вкореняващо се стъбло трябва да се засажда надълбоко.

Размножаване: Най-лесно е да разделите туфите лилиум наесен и веднага да пресадите. Друг метод е отлюспването – отделете сочни люспи от луковицата и ги поставете в запечатана торба с влажен торф, за да се вкоренят. Засадете в саксии, пълни с компост.

 

  |  Views: 724  |  Прочетено във Вестник за градината