Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лизихитон

Lysichiton

Лизихитон

Лизихитон (Lysichiton) е от семейство Змиярникови (Araceae) и има само два вида: Lysichiton americanus и Lysichiton camtschatcense.

 

Lysichiton americanus

 

Наричан още блатен фар заради формата на цвета, Lysichiton americanus се среща в заблатените места в северна Америка. Многогодишно растение, което израства до метър височина. Острия, скунксо-подобен аромат е отговорен за привличането на различни насекоми които опрашват растението, както и за другото често срещано име на лизихитона – скунксово зеле. Частите на цялото растение съдържат кристали калциев оксалат, които ако бъдат погълнати без обработка водят до дразнене на устата и стомаха. Растението отделя топлина, която през зимата стапя снега около него и така му помага да преживее. Цъфти през април, с жълти съцветия с дължина 30 см, на цветонос с дължина около 45 см. Листата с дължина около 90 см израстват след като се появи цвета. Издържа до температури -15 C, младите растения се нападат от охлюви.

Отглеждане: Лизихитон американус обича светли до полусенчести места и влажна почва с кисел до неутрален характер (pH 5.6-7.5).

Размножаване: Размножава се като се разделят корените на есен, или от семена.

 

Lysichiton camtschatcense

 

Ефектно растение с големи белоснежни присъцветни листа, приличащо на калата. Многогодишно тревисто растение с дебели и къси корени. Цъфти май-юни, като цвета се запазва няколко месеца. Листата се появавят след като се появи цвета. Листата достигат размери 25-30 см дължина и са 20-30 см широки. Семената съзряват края на юли, началото на август.

Отглеждане: Подходяща е мокра и кисела почва, т.е. да се сее около брегове на водоеми, басейни, блата. Пресаждане се прави само с младите растения, възрастните не се пресаждат и не се делят.

Размножаване: Този лизихитон се размножава със семена. Много лесно се самозасява. На растенията от семена са необходими 4-5 години за да цъфнат.

  |  Views: 548  |  Прочетено във Вестник за градината