Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лизимахия

Lysimachia

Лизимахия

Лизимахия е многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Леторастите са многобройни, разклонени, със срещуположни кръгли листенца. Растението е стелещо се. Дивата зеленолистна форма се среща повсеместно в нашата страна на влажни места край потоци и реки. Среща се още в Европа, Северна Америка и Япония. Лизимахия е напълно зимоустойчиво растение.

Цъфти през юни месец със жълти цветчета, разположени в пазвите на листата с диаметър до 2 см

Много популярно растение в озеленяването. Използва се за направа на цветни петна край водоеми и като почвопокривно растение, включително и на склонове. Прави много ефектни и плътни жълти или жълтозелени петна. Може да се използва също в ниски бордюри и аранжировки с други цветя в сандъчета и кашпи.

Сортове: Монетолистната лизимахия (L. nummularia) вирее из сенчестите гори, по влажните ливади, по бреговете на блатата и водоемите. Пълзящото й стъбло достига до 30 см. Овалните листа са много красиви. Цъфти от май до август. Най-ценното й качество е способността да расте и на отвесни повърхности.

Точковата лизимахия (L. punctata) цъфти разкошно на полусенчести и слънчеви  места с плодородна почва Лимоненожълтите й цветове окичват слабо разклонения връх на високото до 90 см стъбло през юни-юли. Много бързо образува плътни групи и е особено ефектна до водоеми и в миксбордери.  

Обикновената лизимахия (L. vulgaris) достига 50-100 см височина. Цъфти през юни-август и чудесно разкрасява сенчести влажни места.

Отглеждане: Лизимахията вирее добре, когато е засадена в плодородна влажна, но пропусклива почва. Еднакво добре се чувства на слънце и полусянка. Понася продължително преовлажняване, но и засушаване в някаква степен. Непретенциозна за отглеждане.

Размножаване: Размножаването става със семена или връхни резници с 2-3 двойки добре развити листа.

Лежащите на земята леторасти се вкореняват и растението доста бързо се разраства.

 

  |  Views: 1752  |  Прочетено във Вестник за градината