Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Леска

Corylus avellana L.

Леска

Сем. Брезови – Betulaceae

 

Описание: Многогодишен храст или ниско дръвче с височина до 4 м. Кората е пепеляво сива, гладка, покрита с лещянки. Листата са с къса дръжка, сърцевидно закръглени, неравномерно назъбени, а младите листа са окосмени. Цветовете са еднополови и еднодомни, като мъжките съцветия са цилиндрични увиснали реси, а женските цветове са разположени по два в пазвите на вътрешните люспи на пъпките. Плодът е едносеменен, вначалото зелено бял, а след узряването – вдървенял и кафяв. Цъфти м. февруари – април.

Разпространение: Из храсталаците и широколистните гори до 1800 м н.в. в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събира кората на растението.

Бране и сушене: Кората се бели през пролетта при започване на сокодвижението м. април – май. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушената кора е с кафявосив цвят, без мирис и с горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има пикочогонно, дезинфекционно и съдосвиващо действие. Употребява се при възпаление на простатата, разширени вени, вътрешни кръвоизливи, заболявания на отделителната система, жълтеница, болести на черния дроб и жлъчката. Подобно действие имат и листата на леската.

 

Рецепта 1:

 

1 суп. лъжица ситно нарязани кори от леска се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Рецепта 2:

 

2 суп. лъжици листа от леска се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 584  |  Прочетено във Вестник за градината