Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лен

Linum

Лен

Ленът е растение, чийто род наброява 230 вида едногодишни и многогодишни видове. Някои са храстовидни. Разпространен е в умерените и субтропическите райони на земята. Най-често се среща в Средиземноморието. Познати са видовете маслодаен, влакнодаен, полузимен и планински лен. Листата му са разположени равномерно на стъблото, което достига височина до 50 см. в зависимост от вида. Цъфти от началото на юли до края на юли в бяло, синьо, розово и виолетово. Плодовете са кръгли, а семената гладки.

Отглеждане: Ленът е топлолюбив, вирее добре на слънчеви и проветриви места. Поради слабата си коренова система, почвата трябва да е лека, плодородна и богата на хранителни вещества.

Размножаване: Размножава се чрез семена и резници, делене на храста. Семената от лен се засяват през пролетта. Многогодишният лен цъфти през втората година от засяването. Деленето на храста се извършва през април или август. Растенията, отгледани от семена, се развиват по-бързо и цъфтят по-обилно от тези, чиито коренища са разделени.

 

  |  Views: 652  |  Прочетено във Вестник за градината