Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лахеналия

Lachenalia

Лахеналия

Лахеналия е многогодишно луковично растение от семейство Лилиеви (Liliaceae), известно също така и с името “Южноафрикански хиацинт” заради подобните на зюмбюл цветове. Родът е представен от около 60 вида, като декоративна стойност имат само няколко: Lachenalia aloides var. Tricolor е от най-популярните за отглеждане видове, достигайки височина от 25 – 30 см, като двата сорта са Lutea (в цветовете преобладава жълто) и Aurea (в цвета преобладава оранжевото). Друг разпространен вид е Lachenalia bulbifera var. pemdula, като за него е характерно, че цветовете са червени със зелени и пурпурни връхчета и цъфти през декември. Трети сравнително по-рядко срещащ се вид е Lachenalia glaucina, на който цветоноса достига 10 – 15 см височина, а цветовете са едва 1 см, бели на цвят с червени и жълти петна. При вида Lachenalia orchioides, височината на цветоноса е 15 – 20 см, а полунаведените камбанки са бели със жълти петна.

Листата на лахеналията са подобно на панделки извити надолу. Цветоносът е месест, кух и изправен, като самите цветове са множество тесни наведени камбанки с дължина до 3 см. Цветоносът се появява през януари – февруари, като пъпките са червено обагрени. С отварянето си обаче, цветовете се обагрят в жълто – оранжево със зелено по края.

Отглеждане: Лахеналията предпочита светло и огряно от слънцето място. По отношение на температурата може да се каже, че лахеналията предпочита по-хладните места. През зимата оптималната температура в помещението трябва да бъде около 5 градуса, като по време на цъфтежа трябва да се повиши до около 15 градуса. За нашите условия това означава остъклена тераса или неотопляема южна стая. По време на покоя от пролетта до есента, температурата трябва да е до около 15 – 20 градуса (оптимално 15 градуса). Най-важното при отглеждането на лахеналия е, че тези цветя са болезнено чувствителни към повишаване на температурата и не понасят помещения с парно отопление!

Подходящият за отглеждане на лахеналия почвен субстрат е съставен от листовка, чимовка и пясък в равни количества. Както и за останалите луковични цветя, така и за лахеналията е важно почвеният субстрат да е с добра въздухо- и водопропускливост. Осигурете също така добър дренаж на съда, в който ще отглеждате растението. Това ще осигури оттичане на излишната вода и намаляване на риска от загниване на луковицата – проблем при всички луковични цветя.

Режимът на поливане на лахеналията е според периода на активен растеж и цъфтеж и периода на покой. По време на цъфтежа, почвата трябва да се поддържа винаги влажна, а през времето на покой – напълно суха.

Размножаване: Размножаването на лахеналия е най-лесно с детки, които излизат от майчината луковица. Отделянето от майката става в края на лятото преди периода на активен растеж на растението. Засаждат се в група от по 5-6 в почвен субстрат, като луковицата се покрива с почва до връхчето, полива се и се поставя на прохладно и светло място. Докато не се покажат листа от детките, поливането е по-рядко. Детките ще зацъфтят най-рано след 2 – 3 години.

 

  |  Views: 835  |  Прочетено във Вестник за градината