Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Латирус (Декоративен грах)

Lathyrus odoratus

Латирус (Декоративен грах)

Родът Латирус (Lathyrus), към който спада декоративният грах (Lathyrus odoratus), включва около 130 вида едногодишни и многогодишни растения. В Европа, Япония и Америка се надчисляват повече от няколко хиляди сорта от тази цъфтяща култура, а в Англия е създадено Национално дружество на любителите на декоративния грах.  Има голямо сортово разнообразие, което позволява да използвате растението за озеленяване на балкони, декориране на стени, тераси и колони.

Латирус е едногодишно растение с дълъг период на вегетация. Цъфтежът започва от края на май до средата на септември. Стъблото му е слаборазклонено, катерливо, четириръбесто, достигащо до височина около 2 м. Листата му са чифтоперести, светлозелени покрити с восъчен налеп с прилистници завършващи с мустачета, които му позволяват да се прикрепва върху различни подпори. Цветовете са неправилни едри, събрани са в съцветия на дълги дръжки. Окраската на венчето е разнообразна, обагрена в един или няколко цвята: от снежнобяла до тъмнокафява,  като включва всички отенъци на розовото, кремавото, червеното, синьото и лилавото. Плодът е боб с дължина от 4-7 см, семената са кръгли с кафеникав цвят. Прорастват около 8 дни след посева. Можете да ги съхранявате до 4 години. Развива мощна коренова система, която е много чувствителна на механични повреждания. Затова пресаждането трябва да стане много внимателно!

Отглеждане: Декоративният грах е изключително слънчелюбиво растение, което не понася дори и малкото засенчване. За засажданнето на латирус избирайте слънчеви и защитени от вятъра места. Сравнително студоустойчив вид, може да понесе температура до -5 градуса. За доброто му развитие е необходима умерена влажност на въздуха и почвата. При хладно и дъждовно време силно се разраства и цъфти обилно. Високата температура и ниската влажност кара пъпките да опадват, а малкото разтворили се цветове изглеждат невзрачно. Грахът добре се развива на плодородни, леки и добре дренирани почви. Най-неблагоприятни за него са песъчливите и тежките глинести, особено киселите почви.

Размножаване: Размножаването се извършва през март чрез семена, като засяването се прави през няколко дни, за да се увеличи продължителността на цъфтежа. Задължително направете подпорна мрежа, върху която ще се развие растението.

 

  |  Views: 3209  |  Прочетено във Вестник за градината