Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лантана

Lantana

Лантана

Лантана (Lantana) е популярен топлолюбив, средиземноморски храст от семейство Върбинкови. Това растение за първи път се среща в тропическите части на Америка. Изключително красиво и омайно, многогодишно цъфтящата Лантана привлича от пръв поглед откривателите си, а скоро след това е разпространено и в Европа. Родът обхваща над 150 тропически и субтропически видове. Друго име, с което е известна разноцветната Лантана е Променлива розичка. Нарича се така, защото съцветията се състоят от много и преливащи се багри. Макар да е толкова красива и примамлива всяка една част от лантаната е отровна.

При допир до листата излъчва аромат на ванилия. Цъфти непрекъснато през цялото лято, от май до октомври. Интересно е че цвета е в два цвята. От оранжево преминава в червено, от розово в огненочервено, от жълто в оранжево.

 

Сортове

 

Родът Лантана обхваща около 50 вида, от които се култивират само два:

L camara . Това растение призхожда от Бразилия. То е незимоустойчив храст . Може обаче се отглежда като едногодишен. Има силно разклонено стъбло с височина около 1,5 м. Листата са грапави, овално ланцентни, срещуположни и назъбени. При смачкване те издават неприятна миризма. Цветовете са дребни, с  тръбесто венче, което завършва с четири  неравни полегнали дяла. Събрани са по-голям брой в гъсти кичури с изпъкнала горна повърхност.  Отначало цветовете са ясножълти, но постепенно преминават в златистожълти или виолетовожълти. По форма те наподобават Върбинката. Цъфти почти непрекъснато, но най–обилно през лятото. 

L montevidensis. Произлиза от хибридното смесване от различни видове  лантани с бели, пурпурни и жълти цветове и видове с едри цветове, които отначало са бели, после стават жълти и оранжеви. Тези лантани се отличават с изобилно цъфтене, което започва от пролетта и трае до първите слани. Те са представени от голям брой вариетети с различна  растовитост и багри на цветовете. Като се изключат бяло цъфтящите, при всички останали основната багра на венчето варира. Това прави растенията още по-интересни и обичани. Цъфти едновременно с предходния вид, но по-изобилно.

 

Отглеждане

 

Лантаните изискват лека, варовита, богата и дълбока почва, проветриво слънчево изложение и редовно поливане. За майчините растения засадени в саксии, подхожда сместа  съставена: от парникова пръст и чимовка. За младите растения чрез вкореняването им към тази смес се прибавя и малко пясък.

Благодарение на непрекъснатото си цъфтене, изобилието и оргиналните багри на цветовете лантаните са много  добри  за цветни лехи, разположени близо до алеите. Високостъблените растения дават добър ефект, когато се засаждат поединично или на групи в лехи с други цветя. Когато се отглеждат в саксия, те трябва да се държат в топли и светли помещения, за да цъфтят непрекъснато.

 

Размножаване

 

Лантаните се размножават чрез семена, чрез резници и чрез присаждане. Семената се засяват през януари-февруари. Пикират се  в саксийки и остават в тях до изнасяне на постоянно място. Но понеже хибридните вариетети , размножени по този начин , дават разнообразно поколение, получените растения цъфтят по-късно. Най-често се практикува размножаването чрез резници. За тази цел майчините растения се избират през лятото и през есента се внасят в цветарници  с температура 6-8°С. През януари саксийната пръст трябва да се смени, короната се съкращава, растенията се внасят в топъл цветарник. Увеличава се влажността на почвата и въздуха – създават се условия за образуване на нови клончета, които се използват за резници.  Резниците се вкореняват при температура  на пясъчния субстрат 20-30°С. Растенията получени от резници започват да цъфтят още през април.

За получаване на високи храсти се практикува присаждане върху естествени видове, главно  от лантана – камара. Както при високостеблените, така и при нискостеблените форми се практикува пензиране.  С него се цели създаване на симетрична корона  и гъсто разположени цветни клончета.

 

  |  Views: 2584  |  Прочетено във Вестник за градината