Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лаватера

Lavatera

Лаватера

Лаватера от семейството на ружите е малък род, има само 25 вида. Между тях има както едногодишни, така и многогодишни тревисти растения. За украса се използват 2 вида – тримесечната лаватера и тюрингската, наречена още кучешка роза.

Тримесечната лаватера произхожда от Южна Европа. Това е мощно, силно разклонено растение, достигащо до 120 см височина. Долните листа са закръглени, а горните – разчленени на 3 до 5 дяла. Всичките са назъбени по краищата и са покрити със звездообразно подредени остри власинки. Цветовете са единични, с форма на фуния, достигат до 10 см в диаметър.Те излизат от пазвите на листата, а на цвят са бели, розови или карминени. Най-гъсто са разположени в горната част на храста. Цъфтят без умора до есента. Създадени са много сортове, различни по височина и окраска.

Тюрингската лаватера произхожда от Средна и Източна Европа. Растението е многогодишно, крупно, силно разклонено, достига до 2 м височина. Листата са едри, закръглени, сиво-зелени на цвят, леко бодливи от горната страна. Цветовете са розови, излизат поединично от пазвите на листата, с дълги дръжки, диаметърът им достига до 10-12 см. Култивира се много отдавна и са създадени доста сортове с различни качества.

Отглеждане: Лаватерите са измежду най-непретенциозните градински растения. Единственото им изискване е яркото слънчево огряване. На сянка издребняват и цъфтят по-слабо. Към почвата не са взискателни, но е добре да е рохкава и по-бедна. Когато са посадени в добре наторена почва, израстват силно на височина, а цъфтенето не е така богато. Засушаването не притеснява особено тези растения, но при про-дължитена липса на валежи поливането е добре дошло. Тогава можем да даваме вода в изобилие, стига да не се задържа продължително в почвата. Високите сортове трябва да се привързват към колове за устойчивост. Редовно трябва да се премахват прецъфтелите цветове, за да се образуват нови цветни пъпки.

Болести и неприятели: Единствената болест, която поразява лаватерата, са ръждивите петна по долната страна на листата. Пръска се с препарати, а поразените листа се изрязват.

Размножаване: Размножаването става със семена рано напролет. Те се засяват направо там, където искаме да израсте лаватерата. След 15 дни при температура 15 градуса ще имаме поникнали растения.

  |  Views: 509  |  Прочетено във Вестник за градината