Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Лавандула

Lavandula

Лавандула

В градината, лавандулата може да служи като украса, обграждаща с аромата и красотата си всяка пътека, като може да бъде подрязвана във формата на нисък праг. Ако почвата е трудно обработваема, само няколко храстчета от лавандула ще придадат на двора невероятен изглед. Лавандулата също така е и прекрасен акцент към всяка билкова градинка, като уникалните й сиво-зелени листенца контрастират не само със собствените й цветове, а и с всякакви зеленолистни билки и други растения.

 

Отглеждане

 

Лавандулата вирее в добре дренирана почва или такава, към която сте добавили пясък, който да позволява дренажа. Разсадът представлява готови коренчета, които се посаждат на разстояние 40 см. едно от друго. За подобряване процеса на отводняване, посадете лавандулата в повдигнали легла или на най-високите точни в градината.

В региони с мека зима, най-подходящото време за сеитба на лавандула е есента, за да може растението да развие здрава коренова система, преди горещото лятно време да го изсуши. Пролетното засяване може да бъде успешно, ако сте сигурни, че младите растения ще бъдат поливани редовно, докато се стабилизират. Затова ние препоръчваме ранната пролет, около началото или краят на март, в зависимост от метеорологичните условия.

Лавандулата е многогодишно растение, което живее около 15 години и се нуждае от подрязване още докато е младо. Ако не бъде обработено до втората година от посяването, има вероятност то да започне да придобива дървесен вид, който се изразява в получаването на по-малко и по-здрави стъбла и съответно по-малко цветове. Още година след посяването на лавандуловите храстчета, премахнете новия растеж, включително и стеблата с цветове. Оформете храстчето лавандула в сферична форма. Не се притеснявайте от агресивната резитба – лавандулата расте бързо и може да може да удвоят размера си всяка година, в периода на растежа си. През втората година подрежете младите израстъци още през ранната пролет, за да насърчите цъфтежа. Подрежете отново на есен, като премахнете цветовете и отново оформите сферично храста. Когато растението е на три години, то се счита за зряло и е достатъчно само да бъдат обрани цветовете му и евентуално отново малко да се подобри сферичната му форма.

Ако решите да отглеждате лавандула в саксии, тя трябва да бъде защитена през зимата, тъй като в саксията пръстта е поне с 6-7 градуса по-студена, отколкото в почвата. Поставете саксията в най-топлата и слънчева страна на къщата. Увийте саксията в стреч фолио или друг материал, който да защити растението от вятъра. Ако зимата е студена увивайте саксията с одеяло през нощта.

 

Болести и неприятели

 

Когато лавандулата е посадена в добре дренирана почва с подходящ климат, шансът да се появят болести е минимален. Ако все пак се появят светло-жълти петна по листенцата и стеблата на растенията Ви, просто изкоренете заболелите коренчета и ги изгорете, за да не се разпространява и към здравите растения, дори ако е било само на няколко листенца. Гниенето на корените е другият от най-често срещаните проблеми на лавандуловите насаждения. То е причинено гъбички, които се образуват във влажната почва. Единственият начин за превенция е да подсигурите доброто отводняване на почвата, което както казахме е изключително важно при това растение. Ако растенията увяхват или изсъхват, то най-добре е да ги премахнете и да унищожите засегнатите коренчета.

 

 

  |  Views: 1459  |  Прочетено във Вестник за градината