Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Къпина

Rubus fructicosus L.

Къпина

Сем. Розоцветни – Rosaceae

 

Описание: Многогодишно храстовидно растение със зелено-кафеникави пълзящи стъбла, снабдени с твърди бодли и дълбок корен, с дебелина до 2 см. Листата са яицевидни, заострени, назъбени, от 3 до 5 на дръжка, отгоре са зелени, а отдолу по главния нерв на листната дръжка са покрити с бял мъх и дребни бодли. Цветовете са бели, събрани в съцветие грозд, с петделна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е сборен – отначало зелен, после червен, накрая синьо черен, месест, лесно отделящ се от плодното ложе, с многобройни семена. Цъфти м. май – септември.

Разпространение: Из храсталаците, горите, покрай оградите и по по-високите места до 2000 м н.в. из цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират листата и корените на растението.

Бране и сушене: Листата от къпина се берат от май до септември, когато са свежи и зелени. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са със зелен цвят, отдолу белезникави, без мирис и с тръпчив вкус. Корените се вадят м. октомври – ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Изсушените корени са белезникави, без мирис и със слабо горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има запичащо и противовъзпалително действие, регулира обмяната на веществата и намалява захарта в организма. В народната ни медицина листата се употребяват при диария, кожни обриви, захарна болест, разширени вени, а корените – при воднянка, дизентерия, за бани при разширени вени, за жабурене при болки в гърлото и венците.

 

Рецепта 1:

 

2 суп. лъжици листа от къпина се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Рецепта 2:

 

1 суп. лъжица ситно нарязани корени от къпина се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 1118  |  Прочетено във Вестник за градината