Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Къклица

Agrostemma githago L.

Къклица

Сем. Карамфилови – Caryophyllaceae

 

Описание: Едногодишно тревисто растение с разклонено към върха стъбло, високо до 1 м, покрито с власинки. Листата са срещуположни, линейни до линейно-ланцетни, влакнести. Цветовете са едри, разположени по един или няколко на върха на стъблото. Чашката е тръбеста и звънчевидна, сраснала, с 10 ципести бразди, в горната си част линейна, със заострени зъбци. Венчелистчетата са тъмно или розово червени с 10 тичинки. Плодът е едногнездна разпуклива кутийка, разпукваща се на 5 дяла, с бъбрековидни семена. Цъфти м. май – юли.

Разпространение: Из посевите и тревистите места до 1400 м н.в. из цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете от къклица се берат по време на цъфтежа м. май – юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е сиво зелена с червен цвят, без мирис и с горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има противобактерийно и противонасекомно действие. Употребява се при глисти, тения, диария, болки в стомаха и червата, хемороиди.

Външно: За посипване при мравки, бълхи, молци.

 

Рецепта:

 

1 каф. лъжичка стръкове от къклица се варят 5 мин в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Внимание! Отровно растение. Да се взема под лекарски контрол!

  |  Views: 836  |  Прочетено във Вестник за градината