Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Куфея

Cuphea

Куфея

Куфея е храстовидно растение от семейство Блатиеви (Lythraceae), чийто род наброява около 200 вида. Неговата родина е Мексико. Внесено е в Европа в средата на 19 век. На височина куфеята може да достигне до 30 см. Листата на растението са овални. Куфеята цъфти от пролетта да есента. Цветовете – яркочервени тръбички, имат на устието си червено-бял пръстен.

Куфеите обикновено се отглеждат като едногодишни растения, но може да се запазят, като се извадят и се внесат на закрито преди настъпването на студовете. Подходящи са за прозоречно сандъче, висяща кошница, алпинеум или малка издигната леха.

Сортове: Най-голяма е К. миниата – височина 45 см, цъфти с отворени тръбести червени цветове (3,5 см) от юли до септември. К. игнея е по-известна като стайно растение и е доста по-деликатна от К. миниата. Червените цветове са малки, с формата на пура, а по връхчетата са „посипани” с червена и бяла „пепел”. К. хисофила има сини или бледоморави цветове.

Отглеждане: Куфея предпочита слънчеви или полусенчести места. Почвата да е алкална с добри дренажни свойства. Купените готови или отгледани самостоятелно  млади растения се засаждат на разстояние 25 см едно от друго. Почвата се поддържа леко влажна. Куфеята може да се подкастря, за да остане ниска.

Размножаване: През март – април чрез семена при температура на почвата 18°С. Засаждат се винаги по 3 растения заедно. Филизите, получени при прищипването, може да се използуват като резници.

 

  |  Views: 2018  |  Прочетено във Вестник за градината