Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ктенанте

Ctenanthe

Ктенанте

Ктенанте е многогодишно тревисто растение, разпространено е най-вече в Южна Америка. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, събрани заедно) имат остри шипчета и приличат на гребен. Листата са големи, целокрайни, асиметрини, овални или овално-удължени. Те са дълги около 40 см, от горната страна са с кадифена повърхност и със зелени шарки, а от долната са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветчетата му са дребни, невзрачни, бледо-лилави. Интересното е в прицветниците. Цветовете са в класовидни съцветия.

Отглеждане: Мястото е от особено значение за отглеждането на ктенанте. По правило то трябва да е светло, влажно и топло, на задължително далеч от преки слънчеви лъчи. Ако мястото е прекалено тъмно листата губят окраската си. През зимата дневната температурата не бива да е по-ниска от 18 – 20 градуса, а нощната не по-ниска от 16 градуса. Растението се полива с хладка филтрирана вода. Ежеседмично се тори с тор за листно – декоративни растения. Ктенантетото обича висока въздушна влажност и затова е добре ежедневно да се оросява, а в горещите летни дни може да се оросява и по два пъти дневно. При твърде ниска въздушна влажност или при пряко слънчево огряване листата на ктенантето се завиват и стават кафяви.Пресаждане се налага не по-често от две – три години. Много важно е саксията да има добър дренаж. Подходяща почвена смеска съставена от листофка, торф, пясък.

Размножаване: Размножаването е изключително просто. Образуваните от растението – майка издънки внимателно се разделят и засаждат. Добре е младите растения да се покрият с прозрачна материя за да се ограничи изпарението на вода от листата и да се поддържа висока въздушна влажност.

 

  |  Views: 1833  |  Прочетено във Вестник за градината