Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кротон (Кодиеум)

Codiaeum

Кротон (Кодиеум)

Познатият ни кротон, известен още като кодиеум, е вечнозелен храст. В родината си, джунглите на Югоизточна Азия, той достига впечатляващи размери – до 3-4 м на височина. В стайни условия рядко надхвърля 50-70 см.

Украсна част на това растение са листата – безкрайно разнообразни по форма и цвят. Има кодиеуми с линейни, ланцетовидни, овални, лопатовидни, прилични на китара листа. Краищата им могат да бъдат спирално извити, вълнисти, гладки, назъбени… Да не говорим за разнообразието на багрите! Тук са представени всички оттенъци на жълтото, зеленото, оранжевото, червеното, даже и на черното. Всяко растение напомня буйството от цветове на есенната гора, но запазва пъстрата премяна целогодишно в продължение на много години.

Отглеждане: Тъй като идва от душните влажни тропически гори, кротонът изисква влажен въздух, за да се развива добре. Задължително е да се пулверизира с топла мека вода, а от време на време и да се окъпва под душа. Добре е саксията му да бъде сложена върху подложка в голям съд с вода, която да се изпарява. Полива се през пролетта и лятото обилно, а през зимата по-малко.

Кротон не бива да се излага на директно слънчево огряване, но при недостатъчно светлина багрите му ще избледнеят.  Температурата в помещението трябва да е над 18 градуса. Не понася и въздушните течения, така че не може да прекарва лятото на балкона или в градината.

Ако саксията е отесняла, през пролетта кодиеумът се пресажда в нова, по-голяма. Почвената  смес се състои от равни части градинска пръст, листовка, добре разложен оборски тор и пясък. Саксията трябва да е добре дренирана.

При сух въздух кодиеумът става лесна плячка на червените акари, което може да бъде гибелно – листата ще окапят и  красивият му вид много трудно ще се възстанови.

Размножаване: Размножаването става с връхни резници и чрез отводи. Резниците от кротон се вкореняват във влажен пясък или мъх. Съдът трябва да се постави в полиетиленов плик или да се захлупи с буркан. По-лесно и по-сигурно е вкореняването на отводи.

Млечният сок на растението е отровен, затова с него трябва да се работи внимателно!

 

  |  Views: 4066  |  Прочетено във Вестник за градината