Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Криптантус

Cryptanthus

Криптантус

Криптантус е дребно приземно растение от рода на Бромелиите. Произхожда от Бразилия. Съставен е от сърцевидно подредени розетки, които се разпространяват встрани и могат да покрият големи повърхности. Най-добре е да се отглежда в стъклен съд. Има голямо разнообразие от криптантуси – зелени, на ивици, на ленти в зелено, червено, кафяво и жълто. Големината на листата е от 10 см (К. бивитатус) до 37 см (К. фостерианус). Най-ярко обагреният и труден за отглеждане вид  е К. бромелиоидес триколор.

Отглеждане: В зависимост от оцветяването на листата, криптантусът обича от светло до полусенчесто място. Почвата да е богата на хранителни вещества, рохкава, с високо съдържание на хумус. Най-важно е да поддържате равномерна топлина и влажност на въздуха. Температурата трябва да е между 20 и 25 градуса, а през зимата не по-малко от 18 градуса. Затова добра идея е да отглеждате това растение в цветен прозорец или в композиция в бутилка. Поливайте по-оскъдно. Идеална за поливане на криптантуса е затоплената дъждовна вода, тъй като е бедна на варовик. Торете умерено – през лятото на всеки 2-3 седмици. Пръскайте често листата.

Размножаване: Можете да размножите криптантус чрез странични издънки при равномерна топлина и температура около 25 градуса. За да стане вкореняването по-бързо, покрийте издънката с чаша или буркан.

  |  Views: 1382  |  Прочетено във Вестник за градината