Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Краставична мозайка по пипера

Краставична мозайка по пипера Краставичната мозайка е повсеместно разпространена и силно вредоносна болест за пипера, особено за късните сортове.

Заразените растения са втрънчени, т.е. със силно скъсени междувъзлия и гъсто разположени клонки. Върху листата от долните етажи се развиват некротични точки и линийки, както и напетнявания под формата на дъбов лист. Листата от горните етежи са хлоротични, тесни, дребни, деформирани, със зигзаговиден среден нерв, често асиметрични и с изтеглен връх. По стъблата и клонките се развиват воднисти тъмнозелени до черни чертички или дълги линии, които при разрастването се напукват. Цветовете на болните растения остават стерилни. Образуваните преди заразяването плодове са дребни, деформирани и прошарени с хлоротични или некротични кръгли петна или пръстени.

 

КОНТРОЛ

 

Необходима е пространствена изолация на чувствителните култури от основните гостоприемници на вируса, като краставици, дини, тикви, тиквички и други. Препоръчва се механично унищожаване на първично болните растения. Химичната борба с листните  въшки, преносители на вируса, се извършва посредством контактни и системно действащи инсектициди.

 

Виж още КРАСТАВИЧНА МОЗАЙКА

 

  |  Views: 500  |  Прочетено във Вестник за градината