Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Котиледон

Cotyledon

Котиледон

Котиледоните са типични сукуленти, които носят старо латинско име. Произхождат от пустините на Южна Африка и Етиопия, както и от п-в Арабия. Родът Котиледон от семейство Дебелецови съдържа около 30 вида многогодишни тревисти растения, храсти и полухрасти. Листата им са събрани по върховете на разклоненията в розетки. Те са месести, обикновено срещуположно или последователно подредени, приседнали или с дръжки. Цветовете са събрани в редки метлици, с червена или жълта багра.

В домашното цветарство са популярни два вида: закръгленият котиледон (cotyledon orbiculata) и вълнистият котиледон (cotyledon undulate). И двата вида растат като невисоки храсти. Листата им са покрити с бял налеп, който в родината им ги предпазва от слънчевия пек. Трябва да се пипат внимателно, защото изтриването на налепа води до намаление на тяхната декоративност.

И двата вида цъфтят през лятото, но понякога могат да изненадат стопаните си и със зимен цъфтеж. Цветовете са много декоративни и издържат дълго.

Отглеждане: За да се развиват добре, котиледоните изискват светло, добре огрявано от слънцето място. Поливат се по-скоро оскъдно, защото излишната влага лесно предизвиква загниване на корените и листата. Добре е да изчакате повърхността на почвата да изсъхне добре, преди да полеете. Температурата в помещението не бива да пада под 12 градуса. Сухият въздух в стаите не пречи на растенията, напротив, така те са защитени от загниване. През лятото котиледоните може да бъдат изнесени в градината на защитено от течения място.

Понякога зиме листата им опадат.Това не бива да ни притеснява, само трябва да спрем незабавно поливането и да изчакаме да премине естествената почивка. След нея растенията напълно се въстановяват.

Пресаждането на котиледоните става през пролетта. Тогава е възможно да се раздели храстчето в зависимост от големината му и всяка част да се засади като отделно растение.

Размножаване: Размножаването също се извършва през пролетта – обикновено със стъблени или листни резници. Може и чрез семена, но доставянето им е сериозен проблем.

 

  |  Views: 2039  |  Прочетено във Вестник за градината