Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Костус

Costus

Костус

Огненочервеният костус от семейство Костусови (Costaceae) идва от горите на Южна Бразилия. Представлява многогодишно растение, високо до 50 см. По изправените стъбла спираловидно са разположени тъмнозелени, удължени  и заострени листа. Към върха на стъблото междувъзлията  се скъсяват, докато се образува красива листна розетка. От август до декември от пазвата на всяко от връхните листа поред започват да излизат яркооранжеви цветове с диаметър 6-7 см.

Едно от най-ценните качества на костуса е, че цъфти през есента, когато другите цветя се готвят за почивка. Тогава той представлява необикновено привлекателна гледка благодарение на контраста между тъмнозелените листа  и огнените цветове.

Отглеждане: За доброто развитие на костус се изисква полусенчесто място. Оптималната температура за него е между 18 и 24 градуса. През лятото се полива редовно и обилно, като не се пропуска и пулверизирането, а през зимата водата се намалява. Подхранването през периода от май до септември 2 пъти месечно се отразява благоприятно. Кореновата система на костуса се разраства бързо, затова през август се налага прехвърляне в по-голям съд.

Размножаване: Размножава се със семена и връхни резници.

 

  |  Views: 1261  |  Прочетено във Вестник за градината