Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Космос

Cosmos

Космос

Космос е много популярно у нас едногодишно тревисто растение, чиято родина е Мексико. На височина достига до около 150 см. Листата му са прости, перести или двойно перести, а цветовете му са изключително нежни и красиви, обагрени в бяло, розово, тъмночервено или жълто на фона на жълти тичинки. Цъфти през лятото и есента до първите слани. Диаметърът на цвета достига до 10 – 12 см.

Сортове: Популярните у нас видове за отглеждане в градината са Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus), Градински космос (Cosmos bipinnatus) и Жълт космос (Cosmos sulphureus). Жълтият космос е от цветята, които привличат пеперудите.

Отглеждане: Много лесни за отглеждане цветя, подходящи за неопитни градинари. Космосите са светлолюбиви и имат нужда от директно слънце. В обедните часове на горещите летни дни е добра идея да бъде на шарена сянка. Не се страхуват от въздушни течения. Могат да виреят на всякаква почва, дори предпочитат бедни и песъчливи почви. Ако почвата е богата на хранителни вещества или се тори редовно, цветовете ще са по-малко! Поливането на космоса е умерено, като растението издържа без проблеми засушаване. Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове. По този начин ще удължите периода на цъфтеж на растението.

Размножаване: Космосът се размножава със семена през пролетта и лятото, които покълват много бързо и лесно. За покълването на семената е нужна светлина, което означава, че семената се поръсват на почвения субстрат, без да се покриват. Осигурете и висока въздушна влажност до покълването, като покриете съда със семената с прозрачна материя (напр. домакинско фолио). Може да засеете семената и директно в градината, в гнезда през 30 – 40 см, по няколко семена в гнездо.

 

  |  Views: 3499  |  Прочетено във Вестник за градината